בישראל, לא ניתן לבצע בדיקת אבהות המעידה על קשרי משפחה גנטית, ללא אישור בית המשפט. לכן נדרשת תביעת אבהות, שמטרתה לאפשר לאדם לערוך בדיקת די אן איי גנטית לקשרי משפחה, ולהצהיר עליו כעל אבי הילד.
איך אפשר לבדוק אבהות בישראל? האם כל אחד יכול לעשות בדיקת די אן איי? מה ההשלכות של תביעת אבהות? איך להגיש תביעת אבהות? האם נדרשת הסכמה לבדיקת אבהות? ומה חשיבות הליווי המשפטי בתביעת אבהות בישראל?
איך אפשר לבדוק אבהות?
מה זו בדיקת די אן איי?
בדיקת די אן איי, הנקראת גם בדיקת אבהות, היא בדיקה הבוחנת סמנים גנטיים במספר אתרים כרומוזומליים, ומשווה אותם בין הנבדקים, שהם הילד, האם והאב הנטען. במקרים בהם האב הנטען הוא אביו הביולוגי של הילד, מחצית ממקטעי הדי אן איי יהיו זהים למקטעים של האב, ומחצית ממקטעי הדי אן איי יהיו זהים למקטעים של האם.
שיטת הבדיקה נחשבת לאמינה מאוד, עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, והיא מזהה באחוז ודאות גבוה במיוחד קשרי משפחה גנטיים.
האם כל אחד יכול לעשות בדיקת די אן איי?
לא כל אחד יכול לעשות בדיקת די אן איי. כדי לעשות בדיקת אבהות בישראל, נדרש צו מבית המשפט לענייני משפחה.
הצו יינתן לבקשת אחד ההורים או הילד עצמו באמצעות אפוטרופוס, במקרים בהם אין חשש שתוצאות הבדיקה יובילו להכרזה על הילד כממזר (אלא במקרים נדירים ביותר).
על פי ההלכה מי שמוכרז כממזר יהיה מנוע מלהינשא ויוטלו עליו מגבלות הלכתיות נוספות, ולכן המדינה לא מאפשרת עריכת בדיקות אלו במקרים של חשש לממזרות, כמו למשל במקרים בהם אם יהודייה הנשואה ליהודי התעברה מגבר זר שאינו בעלה.
איפה עושים בדיקת די אן איי?
בדיקת אבהות בישראל ניתן לעשות רק במעבדות לבדיקת קשרי משפחה שהוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. את פרטי המעבדה אליה מופנים מי שקיבל צו לבדיקת אבהות, ניתן למצוא בצו עצמו. כמו כן ניתן לראות כאן גם את רשימת כלל המעבדות המורשות לבדיקת קשרי משפחה.
מה ההשלכות של תביעת אבהות?
במקרה שתביעת האבהות תתקבל והאב יוכרז וירשם כאבי הילד, יש לכך השלכות משפטיות, וביניהן:
- הטלת חובת מזונות על אבי הילד.
- הזכות והחובה של האב לשמש כאפוטרופוס על הילד – לרבות הזכות להיות שותף בהחלטה לגבי מקום מגוריו כולל הוצאת דרכון; החלטות לגבי עניינים רפואיים כמו מתן חיסונים; החלטות לגבי ענייני חינוך כמו רישום למוסדות לימודים; ועוד.
- הזכות והחובה של האב לקיים זמני שהות עם הילד (משמורת על הילד).
- ירושה כדין לילד – אדם שלא ערך צוואה, יוריש באופן אוטומטי את רכושו לילדיו הרשומים כדין. במקרה שילד לא נרשם כדין כבנו של המנוח, הוא לא יוכל לרשת אותו (ללא צוואה), גם אם ההורה הצהיר על עצמו כאביו, או משלם לו מזונות.
האם נדרשת הסכמה לבדיקת אבהות?
הדרך הפשוטה ביותר להגיש תביעת אבהות, היא בהסכמה. הסכמת הצדדים מקצרת את ההליך והופכת אותו לפשוט יותר. יחד עם זאת, יתכנו מקרים בהם אחד הצדדים, יסרב לערוך בדיקת אבהות. במקרים אלו על המתנגד לבדיקת אבהות להגיש את כתב הגנתו ולהתנגד למתן צו בדיקת אבהות.
במקרים שישנה הצדקה להתנגדות לביצוע הבדיקה, בית המשפט עשוי להימנע מלתת צו לבדיקת האבהות. אך במקרים בהם יש סבירות גבוהה לקשר גנטי בין האב הנטען לבין הילד, ואין הצדקה סבירה לסירוב לערוך בדיקת אבהות, בית המשפט עשוי לתת צו לבדיקת האבהות, גם ללא הסכמה.
במקרה שאדם מסרב לביצוע הבדיקה, על אף שניתן הצו לבדיקת אבהות, בית המשפט יכול לזקוף את הסירוב לביצוע הבדיקה לחובתו, ולהשתמש בסירוב כראיה לכך שאכן מדובר באבי הילד.
איך להגיש תביעת אבהות?
תביעת אבהות תוגש לבית המשפט לענייני משפחה. בכתב התביעה יש להסביר את העובדות ואת הנסיבות בגינן מבוקש לתבוע אבהות, ולפרט האם תביעת האבהות מוגשת בהסכמה.
לכתב התביעה עליכם לצרף תצהיר לאימות הטענות העובדתיות, שאומת על ידי עורך דין ובקשה לצו עריכת בדיקה גנטית לקשרי משפחה, הנקראת טופס 21 (תקנה 142א לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), תשפ"א-2020).
בנוסף יש לצרף מסמכי זיהוי שלכם, של הילד, ושל האדם שנטען כאבי הילד (אם המסמכים קיימים בידי האם). במקרים בהם הילד לא נרשם במרשם האוכלוסין בעת לידתו, יש לצרף הודעת לידת חי מבית החולים בישראל. אם הילד לא נולד בישראל, יש לצרף את תעודת הלידה של הילד, מתורגמת ומאומתת כדין.
בנוסף יש לצרף על פי הנסיבות גם תעודת נישואין, תעודת גירושין, תעודת אלמנות, צו למינוי אפוטרופוס או צווי אימוץ.
לאחר שתוגש התביעה לבית המשפט, יבחנו כלל המסמכים שהוגשו, ותתבקש תגובת היועמ"ש ותגובתו של האב הנטען. לאחר מתן התגובות ובמקרה הצורך ייקבע דיון במעמד הצדדים. בנסיבות המצדיקות זאת, וכשאין חשש לממזרות, יינתן צו לבדיקה הגנטית.
על הצדדים לגשת לבצע את הבדיקה הגנטית על פי הוראות הצו. תוצאות הבדיקה הגנטית שתיערך, הן חסויות והן יגיעו באופן ישיר לבית המשפט. בית המשפט יאפשר את תגובות הצדדים, לרבות היועמ"ש, ולבסוף יכריע את פסק הדין.
חשיבות הליווי המשפטי בתביעת אבהות בישראל
בשורה התחתונה, תביעת אבהות בישראל היא לא עניין פשוט. גם במקרה שהתביעה מוגשת בהסכמה, חשוב לזכור שיש צד נוסף להליך – המדינה המיוצגת על ידי היועמ"ש. במקרים שיש חשש לממזרות, היועמ"ש יתנגד לביצוע עריכת הבדיקה ולא יאפשר את זיהוי האב הביולוגי.
ליווי משפטי של עורך דין לענייני משפחה שיסייע לכם לצלוח את הליך תביעת האבהות בישראל. עורך דין שמבין את גדרי ההלכה היהודית, את המקרים בהם קיים חשש לממזרות, את המקרים בהם ניתן או לא ניתן לסרב לבדיקה, ואת כל ההשלכות המשפטיות של תוצאות הבדיקה, יהפוך את הליך תביעת האבהות, לפשוט יותר עבורכם.