LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי




    רילוקיישן בגירושין: מדריך משפטי להעתקת מגורים עם ילדים

    במהלך החיים אתם עשויים למצוא את עצמכם מקבלים הצעות מפתות לרילוקיישן, שישנו את חייכם. אך אליה וקוץ בה, לעיתים ההזדמנות הנפלאה לרילוקיישן מגיעה דווקא בעת הגירושין, והופכת למורכבת במיוחד כשיש לכם ילדים משותפים.

    האם ניתן להעתיק מקום מגורים עם ילדים בגירושין? מה ההשלכות של רילוקיישן בגירושין על הילדים? מה ההשלכות של רילוקיישן בגירושין ללא אישור בית המשפט? ומה כדאי לעשות כשרוצים להעתיק מגורים עם הילדים בגירושין?

    רילוקיישן בגירושין: מדריך משפטי להעתקת מגורים עם ילדים

    תוכן עניינים

    האם ניתן להעתיק את מקום המגורים עם הילדים בגירושין?

    שינוי מקום מגורים עם ילדים בגירושין, מצריך את הסכמת שני ההורים, המשמשים כאפוטרופוסים של הילדים, וזאת גם אם אחד מההורים שוהה עם הילדים באופן מצומצם יותר מההורה השני.

    במקרה שאין הסכמה בין ההורים לגבי העתקת מקום המגורים, יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. שם תיבחן טובת הילד, ויקבע האם ניתן לאשר את הרילוקיישן בגירושין או לדחות אותו.

    מה ההשלכות של רילוקיישן בגירושין על הילדים?

    לרילוקיישן בגירושין ישנן השלכות רבות הן על ההורים והן על הילד. במקרים של רילוקיישן בארץ למקום מגורים מרוחק, המשמעות היא שלא ניתן לקיים זמני שהות שווים, וכך הילד לא זוכה לקיים קשר מהותי עם שני הוריו. במקרים של רילוקיישן לחו"ל, זמני השהות הופכים למצומצמים במיוחד, כשלרוב הילד רואה את ההורה השני פעם בכמה חודשים, ולמעשה מספר פעמים בודדות בשנה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      לכן מעבר מקום המגורים, בפרט כשמדובר בהגירה לחו"ל, יכול לפגוע באופן ניכר בקשר שבין הילד לבין ההורה שאינו עובר מקום מגורים, לסכל אותו, ואף לגדוע את הקשר, במיוחד כשמדובר בילדים רכים בשנים. לכך יכולות להיות השפעות פסיכולוגיות ורגשיות קשות על הילד, שעלולות להביא לדיכאונות, חרדות, תחושת נטישה, כעס ועוד.

      מה ההשלכות של רילוקיישן בגירושין ללא אישור בית המשפט?

      לאור ההשלכות הלא פשוטות של רילוקיישן בגירושין, נדרש אישור בית משפט לצורך מעבר מקום מגורים משמעותי, בפרט כשמדובר ברילוקיישן לחו"ל. החוק קובע שהורה לא יכול לצאת מהארץ עם ילדו ללא אישור ההורה השני.

      לאור ההשלכות הלא פשוטות של רילוקיישן בגירושין, נדרש אישור בית משפט לצורך מעבר מקום מגורים

      במקרים שהורה יצא מהארץ עם ילד מעל גיל 16 ללא אישור ההורה השני ובלא הסכמת בית המשפט, מדובר בחטיפת ילד מישראל. במקרה זה ההורה שחטף את הילד חשוף לדין פלילי על חטיפת הילד, וההורה השני יכול גם לתבוע אותו במסגרת אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), ולדרוש באופן מידי את השבת הילד החטוף, חזרה לישראל.

      מתי בית המשפט יאפשר רילוקיישן בגירושין?

      כדי לקבוע האם לאפשר רילוקיישן בגירושין, בית המשפט ישקול את כלל הנסיבות ואת טובת הילד. לצורך כך בית המשפט יבחן את טיב הקשר של הילד עם ההורה המבקש להעתיק את המגורים, ואת טיב הקשר של הילד עם ההורה המסרב למעבר מקום המגורים.

      בנוסף בית המשפט לרוב יתבסס גם על תסקיר עובד סוציאלי לעניין סדרי דין ומינוי אפוטרופוס לדין, שיבחנו את טובת הילד ואת הנזקים שיגרמו לו מהמעבר, ובמקביל גם את הנזקים שיגרמו לו אם המעבר לא יאושר. כמו כן, במקרים שהילד בוגר מספיק, בית המשפט ישמע גם את קולו של הילד באופן ישיר.

      חשוב להבין שגם במקרים של זמני שהות מצומצמים בין הורה לילד, אין זה מספיק כדי שבית המשפט יאשר מעבר מקום מגורים לחו"ל. בית המשפט יבחן את השינוי בזמני השהות שייגרם בעקבות מעבר מקום המגורים.

      כך למשל אם הילד נוהג לפגוש את ההורה השני באופן מצומצם בכל סופ"ש שני, מעבר מקום מגורים לעיר מרוחקת, לא ישפיע באופן ניכר על זמני השהות, ולכן סביר להניח שיאושר. לעומת זאת רילוקיישן לחו"ל, ישפיע באופן ניכר על זמני השהות, והילד יוכל להיפגש עם ההורה השני באופן מצומצם הרבה יותר, ולכן ישנה סבירות גבוהה שהבקשה תידחה.

      מנגד חשוב גם להבין שהתנגדות למעבר מקום המגורים מסיבות לא ענייניות, לא תמנע את הרילוקיישן. כך למשל אם הורה לא מקיים זמני שהות עם ילדיו במשך שנים, ישנה סבירות גבוהה שמעבר מקום המגורים לחו"ל יתאפשר, גם בניגוד להסכמתו.

      מה ההבדל בין רילוקיישן קצוב בגירושין לבין העתקת מגורים קבועה עם הילדים?

      רילוקיישן קצוב בגירושין שונה מהעתקת מגורים קבועה עם הילדים, והוא מהווה נסיבה שעלולה לגרום לבית המשפט לאפשר את המעבר הזמני. במקרים בהם הרילוקיישן הוא קצוב, בית המשפט ישקלל את הזמניות של המעבר במכלול השיקולים, מה שעשוי להטות את הכף לטובת הרילוקיישן, בשל כך שברור שבעתיד הקשר ימשיך להתקיים באותה המתכונת שהיה לפני המעבר.

      כך למשל רילוקיישן למשך שנה לצורך השלמת לימודי דוקטורט, במקרים בהם ההורה השני ממילא נפגש עם הילד בזמני שהות מצומצמים, יכול בהחלט להתאפשר במסגרת בה הקשר בין הילד להורה השני לא ינותק. למשל באמצעים טכנולוגיים כמו שיחות וידאו קבועות על בסיס שבועי, ומפגשים פעם בארץ ופעם בחו"ל, כל מספר חודשים, עד לתום השנה.

      מה כדאי לעשות כשרוצים להעתיק מגורים עם הילדים בגירושין?

      בשורה התחתונה, כשרוצים להעתיק מגורים עם הילדים בגירושין, חשוב קודם כל לפעול על פי החוק. מעבר מגורים ללא הסכמת ההורה השני, עלול לא רק לסכל את תכניתכם לעבור עם הילד, אלא גם לשלול את המשמורת שלכם על הילד (וכמובן שלפגוע בילד).

      לכן, לפני העתקת מגורים עם ילדים בגירושין, ראשית כדאי לפנות לעורך דין לענייני משפחה, ולנסות להגיע להסכמה עם ההורה השני על המעבר, וכך לקבוע את התנאים המתאימים לכם בעת הרילוקיישן.

      אם אין הסכמה ביניכם, עליכם להגיש בקשה מנומקת לערכאה השיפוטית, ולהסביר את הנסיבות המוצדקות להעתקת מקום המגורים עם הילד, שתאפשר את הרילוקיישן שלכם עמו.

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר דין וגירושין אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף