מרבית הזוגות שמתגרשים הבינו כבר שהדרך הנכונה ביותר להתגרש, היא באמצעות הסכם גירושין. אף על פי כן, לא מעטים המקרים בהם בני זוג מפרים את הסכם הגירושין. אך האם ניתן לקבל פיצוי בגין הפרת הסכם הגירושין?
בדומה לכל הסכם אחר, הסכם גירושין הוא הסכם מחייב, שהפרתו מאפשרת לבן הזוג לתבוע סעדים מתאימים, ביניהם גם סעד של פיצוי עבור הפרת ההסכם. כך שבן הזוג המפר את הסכם הגירושין, עלול להיות מחויב בתשלום פיצויים על כל הפרה.
האם ניתן לקבל פיצויים על הפרת זמני שהות?
פיצויים בתביעה לאכיפת הסכם גירושין
כשהורה מפר זמני שהות שנקבעו בהסכם גירושין ניתן לפנות לערכאה השיפוטית בה אושר הסכם הגירושין, בבקשה לאכיפת הסכם הגירושין.
במקרים אלו, אם מדובר בהפרה משמעותית של הסכם הגירושין, בשונה מהפרה מינורית וחד פעמית, לערכאה השיפוטית סמכות להטיל על בן הזוג פיצוי באמצעות קנסות או תשלומים של דמי טיפול לילד, עבור הנזק שנגרם להורה השני (כמו הפסד ימי עבודה, עלות מטפלת, נזקים מהפחתת משרה ועוד).
על מנת להוכיח שמדובר בהפרה משמעותית, מומלץ לנהל מעקב מסודר אחר הפרת זמני השהות, הכוללת זמנים מדויקים בהם ההורה נעדר מזמני השהות או איחר.
פיצויים בתביעה לשינוי או ביטול הסכם גירושין
אפשרות נוספת במקרה שהורה מפר זמני שהות שנקבעו בהסכם הגירושין, היא בקשה לביטול או שינוי הסכם הגירושין, בעקבות ההפרה. במקרה שיש שינוי משמעותי בזמני השהות עם הילדים, בעקבות ההפרה של זמני השהות, ניתן לבקש לשנות את זמני השהות, לזמנים המתקיימים בפועל, ובהתאם לבקש גם להגדיל את תשלום דמי המזונות, כך שההורה השני יפוצה בהתאם.
מהי תביעה נזיקית לפיצויים בגין ניכור הורי?
בהסכם הגירושין, בני הזוג לרוב קובעים את אופן חלוקת זמני השהות ביניהם. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם הורה מסית את ילדיו כנגד ההורה השני, ובכך הוא גורם להפרה של זמני השהות בין הילד לבין ההורה השני. תביעה לפיצויים בגין ניכור הורי, היא תביעה נזיקית, בגין הנזק שנגרם להורה המנוכר, על ידי התנהלותו של ההורה המנכר.
על מנת לתבוע בנזיקין הורה מנכר, ראשית יש להוכיח שקיים נתק בין ההורה המנוכר לילד, ולאחר מכן יש להוכיח שאכן התרחש ניכור הורי. כלומר, אין זה מספיק להראות שקיים נתק בין ההורה לילד, יש להראות גם שמתקיים קשר סיבתי בין התנהלות ההורה המנכר לכך שהילד מסרב לקיים קשר עם ההורה המנוכר.
על מנת להוכיח ניכור הורי ניתן להיעזר בחוות דעת של עו"ס, אפוטרופוס לדין, מומחה לניכור הורי ועוד.
חשוב לדעת שתביעת נזיקית לפיצויים בגין ניכור הורי אינה יכולה להיות האמצעי הראשון בו נוקט הורה שחווה ניכור הורי, אלא רק לאחר שההורה המנוכר נקט בכל האמצעים שהתאפשרו בידיו כדי לחזור לקיים קשר עם הילד, באמצעות ניהול הליך מתאים במסגרת הליכי המשמורת.
האם ניתן לפצות אישה שבעלה התחייב לתת לה גט אך הפר את הסכם הגירושין?
ככלל עצם התחייבות של בעל או אישה בסידור גט בהסכם גירושין, אינו מחייב אותם ברגע סידור הגט, ולכן הוא יכול להפר את התחייבותו. במקרה שהופרה ההתחייבות לתת גט, ניתן להגיש תביעת נזיקין לבית המשפט על הפרת ההתחייבות בהסכם הגירושין, ולזכות בפיצויים על הפרת הסכם הגירושין.
אך פתרון זה עשוי להתגלות כבעייתי, שכן הגט עלול להיחשב לגט מעושה, שלא ניתן מרצונו של בן הזוג, ולכן לא להיות תקף. הפתרון של בית הדין הרבני הוא במסלול אחר ממסלול הפיצוי באמצעות תביעת הנזיקין.
במקרים בהם יש עילת גירושין, בית הדין מוסמך לחייב את בן הזוג בגירושין. במקרים אלו ניתן יהיה להפעיל סנקציות על בן הזוג המסרב להתגרש למרות החיוב להתגרש. כאשר מדובר בגבר סרבן גירושין, בית הדין יכול לחייב אותו במזונות מעוכבת, שהם פיצוי לאישה עבור כך שבעלה מעכב אותה מלקבל גט.
האם בן זוג שהפר התחייבות כספית בהסכם גירושין יחויב בתשלום פיצויים?
ככלל במקרה שבן הזוג מפר התחייבות כספית בהסכם גירושין, כמו למשל תשלומי מזונות או חיוב כספי בעניין חלוקת הרכוש, בן הזוג השני נדרש לפנות ללשכת הוצאה לפועל בבקשה לגביית חוב מזונות או לגביית כל חוב אחר. חובותיו של בן הזוג המפר את הסכם הגירושין, יישאו בתשלומי ריבית והצמדה בהתאם למדד, כפי הקבוע בהסכם הגירושין.
במקרים בגינם נגרם נזק לבן הזוג בעקבות הפרת ההתחייבות הכספית, יכול בן הזוג לתבוע גם פיצוי נזיקי. כך למשל במקרים של אובדן הכנסה, החזרי הוצאות, נזקים נפשיים וכו'. חשוב להבין שעל מנת לקבל פיצוי יש להוכיח נזק ממשי, ולא מספיק להעלות טענות כלליות.
עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון בתחום של הפרת הסכמי גירושין, יסייע לכם לבחון האם מגיע לכם פיצויים בגין הפרת הסכם הגירושין, ומתי כדאי לכם להגיש תביעה נזיקית.
ייחודו של הסכם הגירושין
בשורה התחתונה, הסכם גירושין, הוא הסכם לכל דבר, שהפרתו יכולה לחייב את המפר בפיצויים עבור בן הזוג השני. יחד עם זאת, חשוב להבין את ייחודו של הסכם הגירושין, ואת ההבדלים בין הסוגיות השונות בהסכם הגירושין, על מנת לדעת מתי ניתן לתבוע פיצויים, ובאיזו מסגרת משפטית, תוך התחשבות מתמדת, לאורך כל הדרך, גם בטובת הילד.