נשים רבות שמאסו בחיי הזוגיות שלהן, מבקשות לעזוב את הבית לפני הגירושין. המתח, הריבים, הצעקות, היחסים הזוגיים שהתפרקו והאהבה שמזמן תמה, מקשים עליהן להמשיך לנהל את חייהן בתוך הבית.
לעזיבת הבית לפני הגירושין, השלכות משפטיות, שיש לקחת בחשבון, בטרם נוקטים בכל צעד, ובטרם עושים צעדים חד צדדיים, שעלולים לעלות לכן ביוקר. מה ההשלכות של עזיבת הבית לפני הגירושין על האישה? איך עזיבת הבית משפיעה על הילדים? והאם ניתן לחייב אישה לעזוב את הבית?
מי צריך לעזוב את הבית בגירושין?
בטרם פורק השיתוף בדירה בין בני הזוג, אף אחד מבני הזוג אינו מחוייב לעזוב את הבית, אלא אם הוצא צו המרחיק את אחד מבני הזוג. צו כזה ניתן להוציא במקרים בהם יש אלימות, לרבות איומים וחשש לפגיעה בבן הזוג השני.
תביעה לפירוק שיתוף בדירת המגורים
לאחר שבני הזוג מתחילים בהליך הגירושין, תוגש תביעה לפירוק שיתוף, במהלכה בני הזוג יסכימו כיצד לפרק את השיתוף בדירה. בהעדר הסכמה על אופן פירוק השיתוף, בית המשפט יכריע כיצד יפורק השיתוף בדירה.
אם אחד מבני הזוג יסרב לעזוב את הדירה בהתאם לנקבע בהליך פירוק השיתוף, בית המשפט רשאי לכפות על הצד המסכל את מכירת הדירה, לעזוב את הדירה. יחד עם זאת, בית המשפט יתחשב בבן הזוג אם לו ולילדים, אין מקום להתגורר בו, כל עוד הוא יוכיח שהוא עושה מאמצים בתום לב למצוא מקום מגורים חלופי.
בקשה למדור ספציפי בבית הדין הרבני
אם מתנהל בבית הדין הרבני הליך שלום בית, האישה רשאית לבקש צו למדור ספציפי. צו זה מאפשר לאישה להמשיך להתגורר באותו הבית שחיה בו יחד עם הבעל עד תום הליך שלום הבית. הצו ינתן במקרים שהבקשה לשלום בית הוגשה בתום לב, מתוך ניסיון כנה לקיים שלום בית בין בני הזוג, ולא במטרה לעכב את הליך פירוק השיתוף.
מה ההשלכות של עזיבת הבית לפני הגירושין על האישה?
אישה העוזבת את הבית לפני הגירושין, עשויה להיות מוגדרת בבית הדין הרבני כמורדת, אם אין לה סיבה מוצדקת לעזוב את הבית. אישה המוגדרת כמורדת, תשלל זכותה למזונות אישה וכתובה.
סיבה מוצדקת לעזוב את הבית, יכולה להיות אלימות של הבעל, התנהגות משפילה או התנהגות בלתי נאותה של הבעל המצדיקה גירושין וכו'.
איך עזיבת הבית לפני הגירושין תשפיע על הילדים?
כאשר אחד ההורים עוזב את הבית הדבר משפיע על הילדים, ומעמיד אותם בפני מציאות חדשה. גם אם על הנייר ההורים עוד נשואים, בפועל הם כבר פרודים וכל אחד גר בבית משלו. המשמעות היא שברגע עזיבת הבית, מתחיל תהליך הסתגלות של הילדים למציאות חדשה, מציאות של פרידה.
חלוקת זמני שהות
לאחר שהאישה עוזבת את הבית, הילדים יתחילו לחלק את זמנם בין שני ההורים. למעשה זמני השהות מתחילים מרגע עזיבת הבית של אחד מההורים.
תשלום מזונות קטינים
במקביל לחלוקת זמני השהות בין הצדדים, האישה רשאית להגיש בקשה לתשלום מזונות ילדים, אם הגבר אינו משלם בעבור הילדים, לאחר שהיא עזבה את הבית.
במקרה הצורך האישה רשאית להגיש גם בקשה לתשלום מזונות זמניים, אם היא לא מסוגלת לעמוד בנטל התשלומים לבדה עד למתן פסק דין מזונות.
החלטה על מקום מגורים של הילדים
העברת הילדים מהבית צריכה להתנהל בהסכמה בין בני הזוג, באמצעות גישור או באמצעות בקשה לבית המשפט שיבחן את טובת הקטינים.
עזיבת הבית יחד עם הילדים, למקום מרוחק מבלי הסכמת בן הזוג השני, תפגע בטובת הקטינים, ותתפרש באופן שלילי בבית המשפט, שאף עשוי להתערב ולמנוע את המעבר למקום מגורים מרוחק.
האם ניתן לחייב אישה לעזוב את הבית לפני הגירושין כאשר הדירה בבעלות הבעל בלבד?
גם כאשר הדירה רשומה על שם הבעל בלבד, הוא אינו יכול לחייב את האישה לעזוב את הבית, אלא עליו לעשות זאת באמצעות תביעה לפינוי הנכס. תביעה כזו אינה מתקבלת בקלות, במיוחד אם לאישה אין מקום מגורים אחר.
כמו כן, יתכן ולאישה יש זכויות בדירה, על אף שאינה רשומה על שמה, מכוח הנישואין או מכוח הזוגיות בין בני הזוג. לפיכך האישה יכולה להגיש תביעה לחלוקת הרכוש, ולבקש הצהרה כי הדירה שייכת גם לה.
עילת גירושין המצדיקה את עזיבת הבית
בשורה התחתונה, אישה נשואה אינה חייבת לעזוב את הבית לפני הגירושין, וכל עוד בית המשפט לא חייב אותה לעזוב את הבית. אם האישה מבקשת לעזוב את הבית לפני הגירושין, היא רשאית לעזוב, אך היא עשויה לאבד את זכויותיה למזונות אישה וכתובה, אם אין לה עילת גירושין מוצדקת.