LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי



    הגנה על זכויות הורים גרושים: סוגיית ברית מילה במחלוקת

    סוגיית ברית המילה היא סוגיה מורכבת ורגישה בישראל, והיא עלולה לעמוד בלב המחלוקת בין הורים גרושים, כשאחד מבקש לערוך ברית מילה לילד והאחר מתנגד. לשני ההורים יש זכות טבעית להחליט על פעולות שיתבצעו בילד, אך כיצד מכריעים בין הזכויות שלהם?

    מה מהות המחלוקת בסוגיית ברית המילה בגירושין? האם לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בסוגיית ברית המילה בגירושין? איך מחליטים על עריכת ברית מילה בגירושין? האם ניתן לערוך ברית מילה ללא הסכמת ההורה השני? ולמה חשוב לתאם ציפיות עוד לפני הנישואין?

    הגנה על זכויות הורים גרושים: סוגיית ברית מילה במחלוקת

    תוכן עניינים

    מה מהות המחלוקת בסוגיית ברית המילה בגירושין?

    סוגיית ברית המילה בגירושין היא סוגיה מורכבת במיוחד. מחד עומדת זכותו של ההורה המבקש לערוך ברית מילה לנהוג עם ילדו כפי דתו והשקפתו.

    כפי שאף נאמר על ידי השופט אליקים רובינשטיין בבג"ץ 8533-13 "העובדה שרוב רובם של היהודים בישראל – חילונים כדתיים – מלים את בניהם, מדברת בעד עצמה. לא למותר לציין גם את החריגות החברתית העלולה להיות מנת חלקו של ילד יהודי לא נימול בישראל, וכן את עמדת ישראל כלפי מדינות היוצאות נגד ברית מילה, ואת מעלותיה הרפואיות"

    ומאידך עומדת זכותו של ההורה המסרב לערוך ברית מילה שהינה פרוצדורה רפואית, שבעיני המתנגדים למול את ילדם, נתפסת כמיותרת וכמסוכנת.

    ההכרעה בסוגיה זו, בה לא ניתן להגיע לפשרה, אלא רק לקבוע האם לערוך את ברית המילה או לא, בניגוד לדעת אחד ההורים, היא הכרעה מורכבת.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      האם לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בסוגיית ברית המילה במסגרת הגירושין?

      בית המשפט העליון קבע בהליך 8533-13 שלא ניתן לכרוך את סוגיית ברית המילה לתביעת הגירושין, בבית הדין הרבני. במקרה זה האב ביקש לערוך ברית מילה לבנו שנולד מעט לאחר שהחל סכסוך הגירושין בין בני הזוג, ואילו האם התנגדה.

      האב כרך את סוגיית ברית המילה בתביעת הגירושין, וביקש לערוך לילד ברית מילה. האב טען שהאם הסכימה בתחילה לערוך לילד ברית מילה, אך ההליך נדחה בשל כך שהילד נולד פג. כעת, לטענת האב, האם מתנגדת לברית המילה רק כדי לזכות ליתרון בהליך הגירושין. האם מנגד טענה כי מדובר בסוגיה עקרונית, והיא מתנגדת לעריכת ברית המילה לילד.

      בית הדין הרבני קיבל את גרסתו של האב וקבע שיש לערוך את ברית המילה, ואף גזר על האם קנס עבור כל זמן בו האם תמשיך להתנגד לערוך את ברית המילה.

      האם לא קיבלה את החלטת בית הדין הרבני, עתרה לבג"ץ וביקשה לשנות את ההחלטה. בג"ץ נעתר לבקשת האם, והבהיר שסוגיית ברית המילה בגירושין, אינה נכללת בסוגיית המשמורת על הילד, אלא בסוגית האפוטרופסות עליו, ולכן היא אינה כרוכה בתביעת הגירושין.

      לפיכך פסק בית המשפט ברוב דעות, שלבית הדין הרבני אין סמכות להורות על עריכת ברית מילה לקטין, כשאחד מהוריו מתנגד לכך.

      איך מחליטים על עריכת ברית מילה בגירושין?

      להורים המבקשים לערוך ברית מילה בילדיהם וגם לאלה המסרבים לערוך ברית מילה בגירושין, עומדות זכויות הוריות כאפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם. לכן, במקרה שיש מחלוקת על עריכת ברית מילה בגירושין, על בני הזוג להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, לו נתונה הסמכות להכריע בסוגיות שעניינן באפוטרופסות על הילד.

      ההחלטה על עריכת ברית מילה בגירושין, לא תעשה לפי הכרעה בין השקפות העולם של ההורים, אלא תעשה על פי טובת הילד. טובת הילד תקבע בבית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לחוות דעת מומחים שיוצגו בפני בית המשפט, תסקירי עו"ס, חוות דעת אפוטרופוס לדין וכו'.

      האם ניתן לערוך ברית מילה ללא הסכמת ההורה השני?

      ניתן לערוך ברית מילה גם ללא הסכמת ההורה השני, רק באישור בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט ייעתר לבקשה לערוך ברית מילה ללא הסכמת ההורה השני, רק אם יוכח בפניו כי מדובר בטובת הילד, וכי עריכת ברית המילה אינה מסכנת את הילד.

      ניתן לערוך ברית מילה גם ללא הסכמת ההורה השני, רק באישור בית המשפט לענייני משפחה.

      כך למשל בהליך 39553-09-10 שהתנהל בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, ביקשה האם לערוך ברית מילה לילד, ואילו האב התנגד.

      בהליך זה האם צירפה מסמך רפואי שתמך בעמדתה לערוך את ברית המילה בהקדם לטובת הילד, ואילו האב לא צירף כל מסמך או חוות דעת שהמעידה על כך שברית המילה תהיה מסוכנת עבור הילד. לפיכך, פסק בית המשפט, בהתאם לחוות הדעת מטעם האם, שיש לערוך את ברית המילה בהקדם, ללא הסכמת האב.

      חשיבות תיאום הציפיות לפני הנישואין

      בשורה התחתונה, סוגיית ברית המילה, היא סוגיה שבהכרעת האפוטרופוסים של הילד, הלא הם הוריו. בסוגיות אלו, כשיש מחלוקת בין ההורים, בסמכות בית המשפט להכריע את המחלוקת. ממש בדומה לסוגיות אחרות הנוגעות לאפוטרופסות על הילד, כמו סוגיית החיסונים, קבלת טיפול רגשי או תרופתי, או רישום למוסד חינוך כזה או אחר.

      לכן, בין אם אתם תומכים בברית המילה ובין אם אתם מתנגדים למילת הילד, חשוב שתכריעו את הסוגיה ביניכם עוד לפני הנישואין ובוודאי שלפני ההתעברות, כך שההכרעה תישאר בידיים שלכם, ולא תוכרע על ידי בית המשפט.

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר דין וגירושין אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף