מרכז קשר הורים-ילדים הוא מסגרת המנוהלת על ידי המחלקה לשירותים חברתיים ("הרווחה") המספקת מקום מפגש בין הורים לילדים במצבים של סכסוכים במשפחה, אלימות וסיכון לילד.
הורים רבים המגיעים לייעוץ משפטי מעלים חששות והתנגדות נחרצת לאפשרות שמפגש עם ילד יתקיים במרכז קשר, ומבקשים לדעת מי מחליט על קיום המפגשים במרכז הקשר ואיך מתמודדים עם החלטה זו.
מה מטרת קיום מפגש עם ילד במרכז קשר?
מרכז הקשר נועד לבנייה מחדש של קשר בין הורים לילדיהם לאחר שהקשר נפגע בנסיבות של גירושין מלאי מאבקים, נתק ממושך, סרבנות קשר, או במקרים של סיכון לילדים כגון אלימות במשפחה, הורה מכור לסמים או אלכוהול, חוסר מסוגלות הורית וכו'.
חשוב לדעת כי מרכז הקשר אינו מחליף את הצורך הספציפי בטיפול ישיר שניתן בידי גורמים מטפלים אחרים.
באילו מקרים יתקיים מפגש עם ילד במרכז קשר?
מפגש עם ילד יתקיים במרכז קשר במקרה בו ניתן צו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני המורה על קיום מפגשים במרכז הקשר.
מרכז הקשר יהא הכלי האחרון בו תשתמש הערכאה השיפוטית על מנת לאפשר קשר בין ההורה לילד ועל מנת לקבוע מפגש באמצעות מרכז קשר על הערכאה השיפוטית להשתכנע כי יש נסיבות המצדיקות את קיום המפגשים במרכז הקשר וכי אין אמצעי אחר שיקיים את מטרות הבקשה לקיום מפגש באמצעות מרכז קשר.
הערכאה השיפוטית תקבע קיום מפגש באמצעות מרכז הקשר בהתאם לשיקול דעתה ובהתבסס על חוות דעת עו"ס לסדרי דין בהסתמך על המאפיינים שלהלן:
קושי בקיום זמני השהות בין ילד להורה
במקרים של קשיים חריגים בקיום זמני שהות, אם ניכר כי למרכז הקשר תהא השפעה חיובית על קיום זמני השהות, הערכאה השיפוטית עשוייה להורות על קיום מפגש עם ילד במרכז הקשר.
קושי במעבר של הילד מהורה להורה
במקרים רבים בהם יש קשיים במעברים בין הילדים הערכאה השיפוטית תטה לפסוק זמני שהות שיצמצמו את המגע בין ההורים, למשל באופן בו ההורה יאסוף את הילד ישירות מהמסגרת החינוכית וישיבו אליה.
רק במקרים בהם לא ניתן להשתמש באמצעי אחר, וההורים נזקקים לסיוע במניעת העימותים הנוצרים ביניהם בעת המעברים ומזיקים לילד, הערכאה השיפוטית עשוייה לקבוע כי המעברים יעשו באמצעות מרכז הקשר.
נתק מוחלט בין הילד להורה
מקרה של נתק מוחלט עשוי להצריך חידוש מפגשים באופן מפוקח שיצור סביבה בטוחה לילד בעת המפגשים עם הורה שלמשל עזב, ונתפס בעיני הילד כאילו נטש אותו.
סרבנות קשר
במקרים בהם הילד מסרב להפגש עם הורה, ניתן (ולעיתים אף מומלץ) לבקש את קיום המפגשים באמצעות מרכז קשר. תחילת המפגש עם הילד בסביבה נייטרלית ללא ההורה שנמצא עם הילד בקשר, עשוייה להועיל לחידוש הקשר עם ההורה איתו הילד מסרב לקיים קשר.
ריחוק גיאוגרפי גדול בין ההורה לילד
במקרים בהם נדרש מקום מפגש הולם עם הילד ואין להורה המתגורר רחוק אפשרות ראוייה אחרת לקיים מפגשים.
מקרים בהם הילד שוהה עם אימו במקלט נשים או מסגרת מוגנת אחרת
במקרים בהם הערכאה השיפוטית אפשרה את המפגשים בין האב לילדים על אף שהאם שוהה במסגרת מוגנת, המפגש יתנהל במרכז הקשר, לאור הנסיבות המרחיקות את האב מהאם.
מקרים של חשש שההורה מסכן את הילד
במקרים של הורה מכור לסמים, אלכוהול, הורה אלים, הורה לא כשיר וכו' שיש חשש שיסכן את הילד. במקרים חריגים תשקל גם בחינת מסוגלותו ההורית של ההורה.
האם מומלץ להסכים או להתנגד למפגש באמצעות מרכז קשר?
מפגש במרכז קשר אינו משמש ברירת מחדל ראשונית, אלא יתקיים רק במקרים חריגים כאפשרות אחרונה, כשאין כל אפשרות הולמת אחרת שתיתן מענה לצרכי ההורה והילד. על כן, אין להסכים עם כל בקשה לחידוש קשר באמצעות מרכז הקשר אלא לבחון כל מקרה לגופו ולהתנגד לקיום מפגש במרכז קשר כאשר אין כל נסיבה המצדיקה את קיומו.
יחד עם זאת, לעיתים המפגשים באמצעות מרכז הקשר עשויים לסייע להורה שיקיים את המפגשים במרכז הקשר. כך למשל במקרה בו מתקיים נתק מוחלט בין ההורה לילד, וכל הניסיונות הטיפוליים לחדש את הקשר בדרך חלופית מוצו, מרכז הקשר עשוי לתת מענה לחידוש הקשר.
על כן, יש לבחון את נסיבות המקרה ולבחון לטווח הארוך האם קיום המפגשים במרכז הקשר עשוי להועיל או להזיק לקיום קשר תקין בין ההורה לבין הילד.
איך מתנהל מפגש עם ילד במרכז קשר?
מפגש במרכז הקשר מתנהל לרוב במפגשים שנקבעים פעם בשבוע בשעה קבועה בפיקוח עו"ס שעורכת דו"ח בסיום המפגש. בהתאם להחלטת הערכאה השיפוטית העו"ס תערוך תסקיר לגבי קיום המפגשים במרכז הקשר, הדינמיקה בין ההורה לילד והמלצתה על המשך קיום המפגשים במרכז הקשר.
חשוב לדעת כי קיום מפגש עם ילד במרכז קשר הוא זמני לסיוע חידוש, בנייה והכוונה של הקשר, כך שיוכל להתקיים בעתיד באופן עצמאי.
יש להגיע בזמן למפגשים, לנהל אינטראקציה נעימה עם עובדי המקום ולשתף פעולה. אם אתם מתנגדים להמשך קיום המפגשים במרכז הקשר וככל שיש לכם טענות כלפי התנהלות מרכז הקשר, מומלץ לשתף בזאת את עורך הדין המייצג אתכם, ולא להתעמת באופן ישיר עם העובדים הסוציאליים, מה שעלול להזיק לכם.
טובת הילד היא העיקרון המנחה בבחינת קיום מפגש במרכז קשר
בסופו של יום, הערכאה השיפוטית היא זו שמחליטה על קיום מפגש במרכז קשר, בנסיבות מתאימות, לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות, כשהעיקרון המנחה אותה הוא בחינת טובת הילד.
עורך דין לענייני משפחה יסייע לכם להבין את ההשלכות של הסכמה או סירוב לקיום מפגשים במרכז קשר, יסייע לכם להגיש בקשה או התנגדות לקיום המפגשים במרכז הקשר, וייעץ לכם כיצד להתמודד עם מפגשים שנקבעו במרכז קשר.