בישראל ישנם זוגות רבים שאינם נשואים, אצל חלקם זה פרק ב' או אולי אפילו פרק ג', חלקם אינם נישאים מסיבות דתיות או מצפוניות, וחלקם בחרו שלא להינשא מסיבה כזו או אחרת השמורה עמם. הוראת מעין צוואה, מאפשרת לבני זוג ידועים בציבור לרשת את בן זוגם, גם ללא נישואין.
מה קובעת הוראת מעין צוואה? מי נחשבים ידועים בציבור לצורך ירושה? מה התנאים לרשת בן זוג ידוע בציבור? מה הם חיי משפחה במשק בית משותף? והאם הוראת מעין צוואה חלה גם על בני זוג מאותו המין?
מהי הוראת מעין צוואה?
הוראת מעין צוואה, היא הוראה לפי סעיף 55 לחוק הירושה התשכ"ה-1965, שמטרתה לקבוע שגם בן זוג ידוע בציבור יהיה זכאי לרשת את המנוח, כאילו היה נשוי לו, אם אין צוואה שמורה אחרת.
על פי חוק הירושה, לבן הזוג יש זכויות רבות בירושה של מנוח שלא השאיר צוואה. הוא זכאי לנתח נכבד מהירושה, יש לו זכויות בדירת הצדדים וברכוש שבתוכה ועוד.
הוראת סעיף מעין צוואה מיועדת להשוות את מעמדם של בני זוג ידועים בציבור למעמדם של בני זוג נשואים, ולהחיל עליהם כללים זהים, במקרה של פטירה של בן זוג, ללא צוואה.
מי נחשבים ידועים בציבור לצורך הוראות חוק הירושה?
על פי חוק הירושה, על מנת שהוראת מעין צוואה תחול על בן זוג ידוע בציבור, עליו לעמוד בארבעה תנאים:
- בן הזוג לא ערך צוואה.
- הוא חי חיי משפחה, במשק בית משותף עם בן הזוג, בשעת מותו.
- הוא לא היה נשוי לבן הזוג או לאדם אחר.
- בן הזוג לא היה נשוי לו או לאדם אחר.
למרות שיש ארבעה כללים ברורים, הגדרת ידועים בציבור היא רחבה ונתונה לפרשנות בית המשפט, בעיקר בכל הנוגע לתנאי של חיי משפחה במשק בית משותף. עורך דין ירושה יכול לעזור לבני זוג של מנוח שנפטר ללא צוואה, להוכיח את כנות הקשר הזוגי שלהם עם המנוח, ואת חייהם יחד כמשפחה במשק בית משותף.
מהם חיי משפחה במשק בית משותף?
חיי משפחה במשק בית משותף הם הגדרה רחבה המתארת ניהול חיים זוגיים תקינים של בני הזוג. על מנת להוכיח זאת אין קריטריונים מחייבים, ובית המשפט יבחן את הנסיבות בהתאם לסיטואציה של כל מקרה.
בית המשפט יבחן את כוונתם של בני הזוג לחיות בזוגיות על בסיס קיום חיי זוגיות, סידורי המגורים, אורך הקשר הזוגי, בילויים משותפים, בילויים משותפים עם בני משפחה וחברים ועוד.
בנוסף בית המשפט יבחן גם את כוונת השיתוף הכלכלית של בני הזוג במהלך חייהם, על בסיס תרומתם למשק הבית, בין אם בפרנסה או בעבודות הבית, חשבונות בנק משותפים, השקעות משותפות ועוד.
כמו כן בן הזוג יידרש גם להוכיח, שהם אכן היו בני זוג בשעת מותו של המנוח. הקושי עלול להיווצר במקרים בהם המנוח למשל נאלץ לעזוב את ביתם המשותף בטרם למותו.
למשל במקרים שהמנוח הועבר למוסד אשפוז סיעודי מספר שנים בטרם למותו, בן הזוג יידרש להוכיח שהמגורים הנפרדים לא התרחשו בשל פרידה, אלא בשל צורך רפואי, בריאותי או צורך אחר, ושהם המשיכו לקיים חיי משפחה, גם לאחר ההידרדרות במצבו.
האם הוראת מעין צוואה חלה גם על בני זוג מאותו המין?
כן. הוראת סעיף חוק הירושה נחקקה בעבר בתקופה בה לא היה נהוג שבני זוג מאותו המין יחיו יחד כבני זוג, ולכן נקטה במילים "איש ואשה", אך לא במטרה למנוע זכויות בירושה מבני זוג מאותו המין.
לפיכך, בית המשפט קבע, שלמרות שלשון סעיף 55 לחוק הירושה נוקטת במונח איש ואשה, הוראת מעין צוואה חלה גם על בני זוג מאותו המין שלא נישאו, והם יוכלו לרשת את בני זוגם, אם הם עומדים בתנאי הסעיף.
כיצד הסכם חיים משותפים יכול לעזור לבני זוג ידועים בציבור לרשת את בן זוגם?
בסופו של יום, הוראת מעין צוואה מיועדת לאפשר לבני זוג ידועים בציבור שלא נישאו מסיבה כזו אחרת, לקבל זכויות בירושת בן זוג, כאילו היה מדובר בבני זוג נשואים.
יחד עם זאת, לעומת בני זוג נשואים שלא נדרשים להוכיח את כנות הקשר שלהם, ידועים בציבור צריכים להוכיח שהם בני זוג, שהם לא נפרדו, ושיש להם כוונת שיתוף כנה.
הסכם חיים משותפים, שקובע את דרכי הפירוד בין בני הזוג, יכול לסייע להם להוכיח חיי משפחה במשק בית משותף, ואת קיומו של הקשר הזוגי, וכך לעזור להם במקרה בו בן הזוג נפטר ולא השאיר אחריו צוואה תקפה.