LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי



    מהי אישה עגונה וכיצד עליה לפעול? (מדריך משפטי)

    בשנת 2022 הוערך מספר העגונות בישראל ביותר מ-150 נשים. לאחר מתקפת הטרור והנסיבות האיומות של השביעי באוקטובר, שנת 2023, מספר הנשים העגונות בישראל יעלה, ועמן עולה שוב הצורך בפתרונות יצירתיים עבור נשים עגונות.

    מהי אישה עגונה? מה ההבדל בין עגונה למסורבת גט? מה ההשלכות של עגינות על חייה של אישה? ומה הם הפתרונות המוצעים לאישה עגונה? לפניכם מדריך על המצב המשפטי המורכב של עגונות, והדרכים להתרת עגונות.

    תוכן עניינים

    מהי אישה עגונה?

    אישה עגונה היא אישה שאינה יכולה לקבל גט מבעלה, ולכן היא נשארת נשואה. ואלה המקרים נפוצים בגינם אישה נותרת עגונה:

    בעל נעדר

    אישה תחשב עגונה במקרים בהם בן הזוג נעדר במשך תקופה ארוכה ולא ניתן לאתר אותו, כולל מקרים בהם האישה אינה יודעת בוודאות כי הבעל חי, אך לא ניתן גם להעיד בוודאות כי הוא מת.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בעל שאינו יכול פיזית לתת גט

      במקרים בהם הבעל נמצא ללא הכרה, בתרדמת וכיוצ"ב, אישה תוגדר כעגונה.

      בעל שאינו כשיר נפשית

      במקרים בהם הבעל סובל מהפרעה נפשית, שכלית, או קוגניטיבית, או במקרים בהם הבעל איבד את צלילותו, והוא אינו כשיר להחליט עבור עצמו, האישה תוגדר כעגונה.

      מה ההבדל בין עגונה למסורבת גט?

      אישה מסורבת גט היא אישה שלמרות שבית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לה גט, בעלה מסרב לתת לה גט. לעומת זאת אישה עגונה היא אישה שבעלה לא יכול לתת לה גט. על אף ההבדל בנסיבות המובילות אישה להיות עגונה או מסורבת גט, המשמעות עבור האישה שאינה יכולה להתגרש, תהיה זהה.

      מה ההשלכות של העגינות על אישה עגונה?

      אישה עגונה תמשיך להחשב כאישה נשואה, כל עוד לא קיבלה גט כשר, לכך שתי משמעויות עיקריות על המשך חייה של האישה, כל עוד היא עגונה:

      השלכות על ניהול מערכת יחסים זוגית חדשה

      אישה עגונה אינה יכולה לנהל מערכת יחסים זוגית חדשה. כל עוד היא עגונה, היא לא רשאית להנשא לאדם אחר. אם היא תנהל יחסים עם גבר אחר בעוד היא נשואה, היא תחשב לבוגדת ותפסיד את זכויותיה למזונות אישה וכתובה, אם וכאשר ימצא הבעל. בנוסף האישה לא תוכל גם בעתיד, לאחר הגירושין, להנשא לגבר עמו היא בגדה.

      השלכות על הבאת ילדים לעולם

      אישה עגונה אינה יכולה להביא ילדים לעולם, מגבר אחר. ילדים שיוולדו לאישה עגונה, מגבר אחר שאינו בעלה, יחשבו כממזרים. לכך השלכות משפטיות כבדות על הילדים שלא יוכלו להנשא בעתיד, וגם על צאצאיהם, שיחשבו אף הם כממזרים למשך דורות רבים.

      כיצד על אישה עגונה לפעול?

      בניגוד לאישה מסורבת גט שיכולה לפנות לבית הדין הרבני בבקשה להטיל סנקציות על הגבר המסרב לתת לה גט, במקרה של אישה עגונה, לא ניתן להפעיל סנקציות על הגבר, שכן אין הוא מסרב לתת לה גט, אלא הוא לא יכול לתת לה גט. לכן הטלת סנקציות או חיובים כספיים אחרים, תהיה חסרת תועלת.

      הפתרונות במקרה של אישה עגונה הם שונים:

      איתור בעל נעדר – בית הדין הרבני עושה מאמצים רבים לאתר את הבעל הנעדר ולבקש את הסכמתו למתן הגט. במקרים שהבעל אכן מאותר, נשים עגונות עלולות להפוך לנשים מסורבות גט, ואז לבית הדין הרבני סמכות להטיל על הבעל סנקציות. יחד עם זאת הקושי להטיל סנקציות על בעל שמקום מגוריו בחו"ל הוא גדול יותר, ולרוב זה לא מניב תוצאות.

      הוכחת מות הבעל – במקרים בהם יש רמזים לכך שהבעל מצא את מותו, אך אין הוכחה ברורה, בתי הדין מנסים למצוא עדויות וראיות להכרזה על מות הבעל, כך ניתן יהיה להכריז על האישה כאלמנה ולהתיר אותה מעגינותה.

      במקרים של מלחמה, נהוג להכריז באופן כולל על לוחמים שיצאו לקרב ומקום קבורתם לא נודע, כחללים, ולהתיר את העגונות. כך למשל, לאחר מלחמת יום הכיפורים, ניתן פסק דין שהתיר את עגינותן של נשים רבות שמקום קבורת בעלן אינו נודע.

      ניסיון לגרום לבעל שאינו צלול לתת גט – במקרים בהם הבעל אינו כשיר נפשית, שליחי בית הדין הרבני מנסים למצוא רגעי צלילות בסיסיים על מנת שהבעל יתן את הגט, ויתיר את האישה.

      פגם בקידושין – במקרים בהם לא ניתן לסייע לאישה באמצעים אחרים, בית הדין ינסה לאתר פגם הלכתי בטקס הקידושין שנערך. כאשר טקס החופה והקידושין לא נערך כדת וכדין, הנישואין לא יהיו תקפים וניתן יהיה להתיר את העגונה ולהכריז עליה כרווקה.

      הקשיים של הנשים העגונות

      בשורה התחתונה, אישה עגונה היא אישה שבעלה אינו יכול לתת לה גט, וההשלכות של כך על המשך חייה, בעיקר כשמדובר בנשים צעירות הן רבות. נשים עגונות אינן יכולות להמשיך בחייהן, למצוא זוגיות חדשה, להביא ילדים לעולם ולהקים משפחה חדשה.

      בתי הדין הרבניים עושים מאמצים רבים על מנת להתיר את העגונות, במגבלות ההלכתיות המחייבות, אך מדובר בנושא הלכתי מורכב, שלא תמיד יש לו פתרון מיידי.

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר LawLink אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף