צו הורות פסיקתי בשונה מהורות ביולוגית והורות מכוח אימוץ אינו מוסדר בחקיקה, אלא הוא יציר הפסיקה של בית המשפט. לפניכם מאמר משפטי שיעסוק במטרות והמשמעויות של צו הורות פיסקתי שניתן בבית המשפט לענייני משפחה.
איך מוסדרת הורות ביולוגית בישראל?
הורות ביולוגית של האם היולדת מוסדרת עם הלידה בבית החולים, או במקרה של לידה שהתרחשה שלא בבית החולים, במסירת הצהרה של האם על לידת חי בהתאם לתקנות משרד הפנים.
הורות האב תוסדר ככל שהאם נשואה לו או הייתה נשואה לו ב300 הימים שקדמו ללידה, באופן אוטומטי, אלא אם יש פסק דין של בית המשפט המורה אחרת. ככל שהאם אינה נשואה כלל (רווקה, גרושה או אלמנה) על האם ועל האב הטוען לאבהותו להצהיר בפני פקיד משרד הפנים כי הוא אבי הילד, בתוך שנה מיום הלידה.
מתי נדרש צו הורות פסיקתי?
צו הורות פסיקתי נדרש במקרים בהם אדם מבקש להכיר בהורות שאינה ביולוגית מכוח הקשר הזוגי המתקיים בינו לבין ההורה של הילד שנולד למערכת היחסים הקיימת ביניהם. כך למשל במקרים של זוגות חד מיניים שרק אחד מהם הוא ההורה הביולוגי של הילד.
מהו צו הורות פסיקתי?
צו שניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה, הקובע הורות על הילד מכוח הקשר הזוגי המתקיים עם ההורה של הילד, שאינה נקבעה בדרכים אחרות (כגון הסדרת הורות ביולוגית באמצעות הצהרה או הסדרת הורות באימוץ).
צו ההורות הפסיקתי הראשון ניתן בשנת 2012 לשתי נשים חד מיניות שאחת מהן תרמה את הביצית והשנייה נשאה את העובר ברחמה. האישה שתרמה את הביצית ביקשה לקבל צו הורות פסיקתי שיקבע כי היא אימו של היילוד, בניגוד לעמדת היועמ"ש שההליך שיינקט הוא הליך אימוץ (על אף הקשר הגנטי בינה לבין היילוד).
בהמשך נפתחה הדרך למתן צו הורות פסיקתי גם להורה שאין לו קשר גנטי לילד, וכיום כל בן זוג של הורה ביולוגי שעומד בתנאים שנקבעו בפסיקה רשאי להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה למתן צו הורות פסיקתי.
התנאים למתן צו הורות פסיקתי
- גילאי ההורים – ההורים הם בגירים, ולפחות אחד מהם טרם הגיע לגיל 54.
- מערכת יחסים קיימת – התינוק נולד למערכת יחסים קיימת וההורים ניהלו חיים משותפים במשך 18 חודשים לפחות.
- תכנון ההורות המשותפת – הצגת מסמכים שיעידו על תכנון ההורות המשותפת, כגון הסכם הורות שנחתם בין בני הזוג בטרם להליכי הפרייה, הצהרה בבנק הזרע על פתיחת תיק משותף, חתימה בפני עו"ד על כוונה משותפת לשמש כהורים וכו'.
- העדר רישום פלילי שיפגע בטובת הילד – כגון עבירות מין או עבירות אלימות.
- תושבות ההורים בישראל – לצורך הגשת הבקשה למתן צו הורות פסיקתי על שני ההורים להיות תושבי ישראל.
- אין לילד הורה אחר – לילד יתכנו בישראל שני הורים בלבד. לא ניתן להוציא צו הורות פסיקתי במקרה שלילד יש הורה ביולוגי נוסף על בן הזוג, למשל במקרה של הורות משותפת, בת הזוג של האם לא תוכל להרשם גם היא כאימו של הילד, ולא יתקבלו מקרים של שלושה הורים לילד.
- צו ההורות הפסיקתי ינתן רק לאחר לידת הילד – נקבע כי אין מקום למתן צווי הורות מותלים ומותנים בטרם ללידתו.
ביטול צו הורות פסיקתי
ככלל לא ניתן לבטל צו הורות פסיקתי וביטול צו הורות פסיקתי יעשה במקרים נדירים ביותר. על אדם המבקש צו הורות פסיקתי לדעת כי לאחר מתן הצו, המחוייבות לילד היא כאילו היה ילדו הביולוגי. פרידה בין בן הזוג לבין ההורה הביולוגי לא תתיר את ביטול צו ההורות.
התנאים לביטול צו הורות פסיקתי זהים לתנאים שנקבעו לביטול צו אימוץ, מדובר בשלושה תנאים מצטברים, הנתונים לשיקול דעת בית המשפט:
- נסיבות שלא היו ידועות או לא התקיימו בעת מתן צו ההורות הפסיקתי
- בית המשפט נוכח שראוי לבטל את צו ההורות הפסיקתי.
- טובת הילד היא כי צו ההורות הפסיקתי יבוטל.
השוואת מעמדם של זוגות חד מיניים
בשורה התחתונה, צו הורות פסיקתי הוא צו שניתן על מנת להשוות את מעמדם של בני זוג חד מיניים, כך שיוכלו להיות הורים לילד משותף בהליכי פונדקאות או הפרייה אחרת, מבלי להזקק להליכי אימוץ. עורך דין לענייני משפחה הבקיא בנושא, יאפשר לכם להבין לאשורן את המשמעויות של צו הורות פסיקתי, ולהסדיר את ההורות שלכם על ילדכם המשותף.