לא מעט זוגות עם ילדים קטנים מוצאים את עצמם בהליך גירושין. כיצד הגירושין משפיעים על ילדים בגיל הרך? מה ניתן לעשות בכדי להקל עליהם? על כך במאמר שלפניכם.
ילדים בגיל הרך מתקשים עם השינוי בשגרת חייהם
כאשר הורים לילד בגיל הרך מתגרשים, נוצר אצל הילד שינוי במסגרת החיים. עצם העובדה שאחד ההורים לא בבית, ובוודאי כאשר הילד ישן פעם בבית של האם ופעם בבית של האב, יוצרים שינוי בשגרת החיים של הילד.
ילדים בגיל הרך צריכים יציבות. בניגוד לילדים גדולים יותר, שהקושי שלהם נובע מאבדן ההורה שעזב את הבית, הקושי של ילדים בגיל הרך נעוץ בעצם זה שיש שינוי בחייהם; קשה להם לעכל שינויים תכופים, והם עשויים לפתח בעקבות כך בלבול וחרדה.
"חזקת גיל הרך"
המחוקק ער לצרכים אלו של הקטין וקובע כי ילדים בגיל הרך, עד גיל 6, צריכים להיות במשמורת של האם. משמעות הדבר היא כי ביתו הקבוע של הילד הוא אצל האם, והאב לוקח את הילד לביקורים באופן שלא יפריע את סדר יומו של הילד.
בשנת 2005 הוקמה 'וועדת שניט' לבדיקת נושא המשמורת במקרה גירושין. המסקנות הסופיות של הוועדה, שפורסמו כמה שנים מאוחר יותר, קובעות כי יש לבטל את חזקת גיל הרך ולחלק את האחריות ההורית בצורה משותפת.
אך למרות מסקנות הוועדה ולמרות הרבה דיבורים בנושא, המציאות הנהוגה כיום בבתי המשפט נסמכת עדיין על 'חזקת גיל הרך' ועל התפיסה כי ילד בגיל הרך צריך לגדול בבית האם.
האם כדאי שילד קטן יישן אצל האב?
אבות רבים אינם מסתפקים בביקור של כמה שעות במסגרת הסדרי ראייה, אלא מעוניינים לקחת את הילד ללינה בביתם לפחות פעם בשבוע. לאור האמור עולה השאלה המתבקשת: האם ראוי שילד בגיל הרך ילון בבית האב? האם זה טוב לילד?
למעשה אין על כך תשובה חד משמעית. זהו נושא ששנוי במחלוקת הן אצל בני זוג שנפרדים והן אצל אנשי מקצוע. יש הטוענים שלינה בבית האב תורמת לילד בכל גיל ויש הטוענים שחוסר הקביעות עלול להקשות על הילד בגיל הרך.
כמו בכל מחלוקת מן הסוג הזה, מסתבר שהאמת אי שם באמצע. ישנם מקרים כאלה וישנם מקרים כאלה – תלוי באופי של הילד ובאיכות הקשר שלו עם הוריו.
אני לא רוצה לתת המלצה חד משמעית בהקשר הזה, אך בכל זאת דבר אחד ברור: חשוב מאד להיות ערניים לצרכי הילד, ולשים לב לקשיים שלו – אם כאלה מתעוררים.
בן זוג חדש עשוי להקשות על הילד
לא מעט פעמים, גירושין מתרחשים על רקע התאהבות בבן זוג חדש. במקרים כאלה, מלבד הקושי של הילד עם כך שאחד מהוריו נעדר מחייו, עליו להתמודד עם כניסתו של אדם חדש לחייו. זאת ועוד: הילד עשוי לפתח קשר ותלות בבן הזוג החדש, ובמקרה של פרידה הוא יחווה בעצם משבר גירושין נוסף.
משום כך, מומלץ שלא לערב את בן הזוג החדש בחייו של הילד – בוודאי במקרים בהם הזוגיות החדשה היא רק בשלבי ההתחלה. יש לתת לילד זמן להתרגל למציאות החדשה ורק אחר כך למצוא את הזמן המתאים להכיר לו אנשים חדשים.
יש לשמור על קביעות בסדר יומו של הילד
בשורה התחתונה: קשה לתת תשובות חד משמעיות לשאלות שעולות במקרה של גירושין עם ילד בגיל הרך. כל ילד לגופו, כל הורה לגופו וכל מקרה גירושין לגופו.
עם זאת, באופן כללי ניתן לומר כי חשוב מאד להקפיד על קביעות ויציבות בחייו של הילד. בין אם החלטתם שהילד ישן אצל האב פעם בשבוע ובין אם החלטתם להכיר לו את בן הזוג החדש – השתדלו להקפיד על סדר יום קבוע של הילד.