במהלך הליכי גירושין לעיתים ממנה בית המשפט אפוטרופוס לדין לקטין. החלטה זו יכולה לטלטל את ההורים, שעד עתה ייצגו בעצמם את צרכי הקטין בפני בית המשפט, ופתאום סמכות זו נלקחת מהם, ומועברת לגורם חיצוני זר. אך האם ניתן להתנגד למינוי?
מהו אפוטרופוס לדין לקטין? מדוע ממנים אפוטרופוס לדין לקטין? מתי אפשר להתנגד למינוי אפוטרופוס לדין לקטין? האם כדאי להתנגד למינוי אפוטרופוס לדין לקטין? וכיצד לנהוג כשממונה אפוטרופוס לדין לקטין?
מהו אפוטרופוס לדין לקטין?
אפוטרופוס לדין הוא עורך דין מטעם לשכת הסיוע המשפטי, הממונה על ידי בית המשפט, לצורך ייצוג טובת הקטין, במסגרת ההליך המשפטי. חשוב להבין שהאפוטרופוס לדין אינו משמש כאפוטרופוס של הקטין, והוא מייצג את טובתו, במסגרת ההליך המשפטי בלבד.
מה תפקידו של האפוטרופוס לדין לקטין?
תפקידו של האפוטרופוס לדין הוא להביע את עמדתו של הקטין ואת רצונו, תוך התחשבות בכלל המידע בעניין הקטין, וגיבוש עמדה בנוגע לטובתו של הקטין. חשוב להבין שלרצון הקטין יש משקל לא מבוטל, אך הוא אינו עומד לבדו. גיבוש עמדה לגבי טובת הקטין, לא חייבת בהכרח להעלות בקנה אחד עם רצונו של הקטין.
האם קטין יכול לבקש בעצמו מינוי של אפוטרופוס לדין?
כן, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מאפשר לבית המשפט למנות, אפוטרופוס לדין לצורך שמירת עניינו של קטין, לבקשה של קטין, אם בית המשפט ראה זאת לנכון.
מדוע ממנים אפוטרופוס לדין לקטין?
ממנים אפוטרופוס לדין לקטין, במטרה שישמור על טובתו של הקטין, וידאג לייצג את רצונו וצרכיו. במרבית הליכי הגירושין, לא ממונה אפוטרופוס לדין לקטין, וההורים הם למעשה מייצגים, כל אחד מהם בנפרד, את רצונו וטובתו של הקטין.
אך ישנם מקרים, בהם ממנה בית המשפט אפוטרופוס לדין לקטין, שיהיה אמון על ייצוג טובתו. כך למשל במקרים של הליכי גירושין בסכסוך גבוה, כאשר ההורים נאבקים ביניהם, ובית המשפט קובע שההורים אינם מייצגים את טובתו של הילד, אלא את האינטרסים שלהם עצמם, ולכן יש למנות גורם חיצוני שיבחן את טובת הקטין.
למינוי האפוטרופוס לדין יכולים להיות יתרונות, שכן מדובר בגורם עצמאי המייצג את טובת הקטין ויכול לסייע בפתרון המחלוקות. יחד עם זאת ישנם גם חסרונות במינויו, למשל כשהמינוי גורם ליותר מתח בין ההורים המתגרשים, בין ההורים לילד, כשאין יחסי אמון בין הקטין לאפוטרופוס ועוד.
מתי אפשר להתנגד למינוי אפוטרופוס לדין לקטין?
ההורה השני מבקש מינוי אפוטרופוס לדין
אם אין סיבה מוצדקת שימונה אפוטרופוס לדין, וההורה השני עושה זאת במטרה לפגוע בהליך המשפטי, להאריך אותו, או רק במטרה לנקום בהורה השני, ניתן יהיה להתנגד למינוי האפוטרופוס לדין לקטין.
חשוב להבין שחובת ההוכחה שיש צורך במינוי, חלה על ההורה המבקש למנות את האפוטרופוס לדין, וששימוש באפוטרופוס לדין, הוא החריג ולא הכלל.
אין אמון בין הקטין לבין האפוטרופוס לדין
במקרים בהם מונה אפוטרופוס לדין, והקטין לא נפתח בפני האפוטרופוס לדין, ולא מביא את עמדתו כפי שהקטין הביע אותה, ניתן להתנגד למינויו שאינו מועיל להליך המשפטי, ואולי אף פוגע בטובת הקטין.
האם כדאי להתנגד למינוי אפוטרופוס לדין לקטין?
כשממונה אפוטרופוס לדין לקטין, לעיתים תגובתם האוטומטית של ההורים, או אחד מהם היא להתנגד למינוי. יחד עם זאת כדאי לבחון את כלל הנסיבות בטרם מתנגדים למינוי אפוטרופוס לדין לקטין.
כיצד אפוטרופוס לדין מגבש את עמדתו?
אפוטרופוס לדין רשאי לקבל מידע על הקטין ממערכת החינוך, ממערכת הבריאות, מעובד סוציאלי לעניין סדרי דין ומגורמים אחרים ברווחה וכו'. כמו כן האפוטרופוס לדין חשוף לתיק בית המשפט המתנהל בעניין הקטין, ולכל המסמכים הנוגעים לקטין.
עוד האפוטרופוס לדין נפגש לרוב עם הורי הקטין, וגם עם הקטין עצמו, שמביע בפניו את רצונו, באופן בלתי אמצעי. לאחר שכל המידע מצוי בידיו, הוא יגבש את עמדתו לגבי טובתו של הקטין.
את מי האפוטרופוס לדין מייצג?
האפוטרופוס הוא גוף עצמאי שלא תלוי בגורמים אחרים, המייצג את טובתו של הקטין בלבד, כפי שהיא נשקפת מכלל המידע אותו הוא גיבש. הוא אינו מייצג צד לסכסוך, גם אם הבקשה למינוי הייתה ביוזמת ההורה השני. האפוטרופוס לדין גם לא מייצג את מערכת הרווחה, וגם לא את הקטין עצמו, אלא את טובתו, שאינה חייבת לחפוף בהכרח את רצון הקטין.
לכן ההחלטה האם להתנגד למינוי אפוטרופוס לדין, חייבת להתחשב בנסיבות המקרה, תוך ראייה של כלל היתרונות והחסרונות במינוי.
כיצד לנהוג כשממונה אפוטרופוס לדין לקטין?
בשורה התחתונה, למינוי אפוטרופוס לדין יש משקל לא מבוטל בהחלטת בית המשפט, ואין זה פשוט להתנגד למינויו, בעיקר שהאפוטרופוס לדין מונה ביוזמת בית המשפט.
לכן, כאשר ממונה אפוטרופוס לדין לקטין, חשוב קודם כל לנסות לשתף פעולה ככל הניתן, ולא להצטייר בעיניו ובעיני בית המשפט, כמי שאינם פועלים לטובת הקטין.
גם במקרה שאתם רוצים להתנגד למינוי, יש לעשות זאת בדרכים המקובלות, באמצעות עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון בהתנגדות למינוי אפוטרופוס לדין לקטין, ולא באמצעות הבעת מורת רוחכם אל מול האפוטרופוס לדין.