LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי



    פירוק הבית המשותף: התמודדות עם משכנתא בהליכי גירושין

    יוקר הדיור מוביל את מרבית מבני הזוג לרכוש דירה עם משכנתא ארוכת טווח למשך 15-30 שנים. בניגוד לכך, נישואין המסתיימים בגירושין הם קצרים בהרבה, ולרוב הגירושין מתרחשים תוך כעשור מרגע הנישואין.

    כשבני הזוג לא מספיקים לפרוע את המשכנתא לפני הגירושין, עליהם להתמודד בהליך פירוק הבית המשותף, גם עם תשלומי המשכנתא בהליכי גירושין. אך איך מפרקים בית משותף בגירושין, כשיש עליו משכנתא?

    פירוק הבית המשותף התמודדות עם משכנתא בהליכי גירושין

    תוכן עניינים

    איך מפרקים בית משותף בגירושין, כשיש עליו משכנתא?

    בני זוג שמבקשים לפרק בית משותף בגירושין צריכים להגיע להסכם גירושין או להגיש תביעה לפירוק שיתוף. אם בני הזוג נטלו משכנתא, עליהם לקחת בחשבון בעת פירוק הבית המשותף גם את תשלומה.

    כלומר על בני הזוג לפרוע את תשלום המשכנתא, למשל באמצעות מכירתה לצד שלישי, או להעביר את נטל התשלום על אחד מבני הזוג (לרוב על שם בן הזוג שרוכש את הדירה בגירושין).

    איך מעבירים את המשכנתא כשמוכרים את הדירה לבן הזוג?

    כשמוכרים את הדירה לבן הזוג, לרוב מוחקים את שמו של בן הזוג המוכר מהמשכנתא, ומעבירים את המשכנתא במלואה על שם בן הזוג הרוכש. כדי להעביר את המשכנתא, ניתן לגרור אותה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      תהליך גרירת המשכנתא דומה לקבלת המשכנתא הראשונית. התהליך כולל בקשה לבנק למשכנתאות, הערכת שמאי, העברת כלל המסמכים הנדרשים, קבלת אישור עקרוני, והעברת המשכנתא המשותפת לשני בני הזוג לבן הזוג שרוכש את הדירה. חשוב לדעת שככלל, מחיקת בן הזוג המוכר מהמשכנתא לא מתבצעת לפני מתן הגט.

      על מי חלים תשלומי ההחזר החודשיים של המשכנתא עד לגירושין?

      מה קורה כשלא משלמים משכנתא בגירושין?

      את תשלומי ההחזר החודשיים של המשכנתא יש להמשיך לשלם כסדרם. אין זה משנה לבנק שבני הזוג נמצאים בהליך גירושין, ואי תשלום המשכנתא במועדה עלול לגרור לריבית פיגורים והצמדה, בשלב הראשון.

      אם בני הזוג מפגרים בתשלום המשכנתא במשך למעלה מחצי שנה, בני הזוג מסתכנים גם בפתיחת תיק בהוצאה לפועל, בעיקולים ולבסוף גם במימוש הנכס, כלומר מכירת הדירה על ידי הבנק המלווה.

      האם שני בני הזוג חייבים לשלם את המשכנתא?

      משכנתא שניטלה בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג, היא חוב המוטל על שני בני הזוג, אלא אם נקבע ביניהם אחרת בהסכם ממון או בהסכם הגירושין. לכן ככלל, החוב חל על שני בני הזוג במשותף, והם חייבים לפרוע אותו במסגרת איזון הרכוש ביניהם בעת הגירושין.

      איך חובת האב בתשלומי מזונות ומדור משפיעה על נטל חובת תשלום המשכנתא?

      למרות ששני בני הזוג חייבים בתשלום המשכנתא באופן שווה ומשותף, חובת האב בתשלומי מזונות ומדור יכולה להשפיע על נטל חובת תשלום המשכנתא.

      בעבר נפסקו פסקי דין שקבעו שחובת האב לשלם את המשכנתא היא גבוהה יותר, בשל כך שהוא חייב בדמי המדור של ילדיו הקטינים. כיום לאחר הלכת בע"מ 919/15, נטל המזונות השתנה. כשמדובר בילדים מעל גיל 6, נטל המזונות חל לא רק על האב, אלא על שני בני הזוג בהתאם ליכולתם הכלכלית ולזמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים.

      בעבר נפסקו פסקי דין שקבעו שחובת האב לשלם את המשכנתא היא גבוהה יותר

      לכן, בתי המשפט קובעים כיום שאין הבדל עקרוני בין תשלום משכנתא לבין תשלום שכירות, וסכום המדור נפסק עד לסכום שכר דירה סביר ומתחלק בין ההורים בהתאם לנסיבות. המשמעות היא שככל שזמני השהות יהיו שוויוניים יותר כך גם נטל תשלום המשכנתא עשוי להיות שוויוני יותר.

      האם בני הזוג יכולים להימנע ממכירת הבית המשותף?

      בני הזוג לא חייבים לפרק את השיתוף בבית בגירושין. אמנם מדובר במקרים חריגים בנוף, אך ישנם בני זוג שמעדיפים להימנע ממכירת הבית המשותף במועד הגירושין, משלל סיבות כגון:

      • בני זוג שזכו בהטבות מהמדינה ואינם יכולים למכור את הדירה (אלא בהפסד).
      • בני זוג שמבקשים להמשיך להרוויח מהדירה.
      • בני זוג שמייעדים את הדירה לילדיהם אך אינם מעוניינים להעביר אותה על שמם.
      • בני זוג הגרים בדירה ומתחלפים ביניהם בהתאם לזמני השהות (הסדר קינון).

      במקרים אלה, כמובן שבני הזוג חייבים להמשיך לשלם את המשכנתא כסדרה, וישנם פתרונות נוספים באמצעותם בני הזוג יכולים להתמודד עם המשכנתא בהליכי הגירושין, כגון:

      • חלוקה שווה של תשלום המשכנתא בין הצדדים.
      • חלוקת תשלום המשכנתא על פי הכנסות הצדדים.
      • קיזוז תשלום המשכנתא או חלקה מדמי המזונות והמדור.
      • השכרת הדירה לגורם שלישי, ותשלום המשכנתא מתוך דמי השכירות.

      התמודדו עם המשכנתא באמצעות הסכם גירושין

      בשורה התחתונה, הגירושין אינם עוצרים את נטל החובות המוטל על בני הזוג, ואת המשכנתא חייבים להמשיך לשלם.

      על בני הזוג לבחור בדרך המתאימה להם ביותר לפרוע את תשלום המשכנתא באמצעות:

      • מכירת הבית המשותף ופירעון המשכנתא.
      • מכירת הדירה לבן הזוג, והעברת חובת המשכנתא לאחד מבני הזוג.
      • המשך תשלום המשכנתא על ידי אחד מבני הזוג או שניהם.

      לא משנה באיזו דרך תבחרו להתמודד עם תשלום המשכנתא, את תשלומה כדאי לעגן בהסכם גירושין ברור ומפורש, שיעגן את כל ההסכמות ביניכם, יסייע לכם עם פירוק מהיר של הבית המשותף, וימנע מכם מחלוקות עתידיות.

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר דין וגירושין אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף