LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי



    הליכי גירושין לא מבטלים צוואה הדדית

    בני זוג שערכו צוואה הדדית, החלו כ-6 שנים לאחר מכן בהליכי גירושין. מספר חודשים לאחר שהחלו בהליכי גירושין, ולאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן, נפטרה האישה. ילדיה של האישה ביקשו לבטל את הצוואה ההדדית בשל הליכי הגירושין.

    בית המשפט לענייני משפחה בנצרת קיבל את בקשת הילדים, וקבע שהליכי הגירושין משמשים הודעה לבעל על ביטול הצוואה ההדדית. אך בית המשפט המחוזי בנצרת הפך את ההחלטה וקבע שהליכי גירושין לא מבטלים את הצוואה ההדדית, ללא הודעה מפורשת לבן הזוג.

    הליכי גירושין לא מבטלים צוואה הדדית

    תוכן עניינים

    ילדי המנוחה ביקשו לבטל את הצוואה ההדדית, בשל הליכי הגירושין

    בני זוג ערכו צוואה הדדית, לפיה במות אחד מבני הזוג, ירש בן הזוג שנשאר בחיים את כל הרכוש, ורק לאחר מות בן הזוג, ירשו 3 ילדיהם של בני הזוג – ילדם המשותף ושני ילדיה של האישה, מנישואיה הקודמים, כשילדיו של האיש מנישואיו הקודמים מודרים מהירושה כליל.

    האישה שנאבקה במחלת הסרטן, ערכה כארבע שנים לאחר מכן צוואה חדשה, המורישה את כלל רכושה לשלושת ילדיה, מבלי שהודיעה דבר לאיש. כשנתיים לאחר מכן הסתכסכו בני הזוג, והאישה עזבה את הבית והגישה בקשה לצו הגנה מפני האיש. כשלושה חודשים לאחר מכן ביקשה להתגרש מהאיש. זמן מועט לאחר מכן, הלכה האישה לבית עולמה.

    לאחר פטירתה, הגיש האיש בקשה לקיים את הצוואה ההדדית. להפתעתו, הגישו הילדים התנגדות למתן צו קיום צוואה, ובקשה לקיים את הצוואה המאוחרת.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      בית המשפט לענייני משפחה בנצרת קיבל את בקשת הילדים לבטל את הצוואה ההדדית ולקיים את הצוואה המאוחרת. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי בנסיבות מסוימות ניתן לסטות מדרך הביטול הרגילה של צוואה הדדית, כך שלא תידרש מסירת הודעה בכתב.

      בית המשפט לענייני משפחה פסק שהגשת צווי ההגנה, הבקשה לגירושין ועזיבתה את הבית, מהוות תחליף להודעה בכתב, כך שהאיש יכול היה לדעת על רצונה לבטל את הצוואה ההדדית, ולכן הצוואה ההדדית בטלה.

      פתיחת הליכי גירושין, אינם מחליפים הודעה על ביטול צוואה

      האיש לא קיבל את פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה, וערער עליו לבית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת, שקיבל את ערעורו, והפך את הקערה על פיה.

      בית המשפט המחוזי קבע כי פתיחת הליכי הגירושין, אינם מהווים תחליף להודעה לבין זוג על ביטול צוואה הדדית, כפי הנדרש בחוק.

      בית המשפט המחוזי הסביר כי העיקרון ביסודן של צוואות הדדיות, הוא עיקרון ההסתמכות, שמשמעו שבני הזוג יוכלו להסתמך זה על צוואתו של זה. לצורך כך קבע המחוקק, דרך ביטול צוואה ייחודית במקרה ששני בני הזוג בחיים: באמצעות הודעה לבן הזוג על ביטול הצוואה. כך בן הזוג ידע שהצוואה בטלה, ויוכל לשקול כיצד לכלכל את צעדיו.

      השופטת תמר נסים שי הבהירה כי הודעת הביטול צריכה להיות ברורה וחד משמעית, וכי היא חייבת להתבצע כמסירה בפועל, על מנת לוודא שבן הזוג יודע על ביטול הצוואה.

      השופטת הוסיפה כי בני הזוג יכלו לקבוע בצוואתם דרך ביטול אחרת, העוקפת את דרישת ההודעה בכתב.

      כך למשל יכלו בני הזוג לקבוע שבמקרה של פרידה או הליכי גירושין, יתבטלו הצוואות ההדדיות. אך בני הזוג, בחרו שלא לנהוג כך, מסיבות השמורות עימם. אדרבא, בני הזוג קבעו בהוראה בצוואתם, שכל זמן שהם לא יבטלו או ישנו את הכתוב בצוואה, צוואתם ההדדית תחול.

      לפיכך פסק בית המשפט המחוזי, כי צוואתה המאוחרת של המנוחה בטלה, וכי יש לקיים את הצוואה ההדדית.

      בהליכי גירושין? מהרו לבטל צוואה הדדית

      בני זוג רבים עורכים צוואה הדדית. על פי רוב בצוואה ההדדית מבטיחים בני הזוג זה לזה להמשיך ליהנות מהזכויות ברכוש עד למות שניהם, כשלאחר מכן ירשו הילדים את הרכוש שנשאר בעיזבון. כך בני הזוג דואגים האחד לרעהו בכל תקופת חייהם, תוך שהם שומרים גם על טובת ילדיהם, ומבטיחים להם ליהנות מהרכוש לאחר מותם.

      לצוואה הדדית יתרון גדול בכך שהיא מבטיחה לבני הזוג שהם יכולים להסתמך אחד על צוואתו של השני. על מנת לשמר יתרון זה, דרך הביטול של צוואה הדדית היא באמצעות הודעת ביטול לבן הזוג.

      בני זוג הנמצאים בהליכי גירושין, שוכחים לא פעם לבטל את צוואותיהם ההדדיות. מדובר בטעות חמורה, שעלולה לעלות להם ביוקר אם חלילה אחד מהם יימצא את מותו במהלך ההליכים.

      כך ילדיה של מנוחה שלא ביטלה צוואה הדדית בתקופת הליכי הגירושין, גילו שהליכי הגירושין, לא ביטלו את צוואתה ההדדית, ובעלה בנפרד, הוא זה שיירש את כל הרכוש בעיזבונה.

      לקריאת פסק הדין המלא ראו 12539-05-23 ע.ש נ' מ.מ ואח'

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר LawLink אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף